Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka na piwie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 250 g
cebula czerwona 2 sztuki
marchew 100 g
piwo ciemne 200 ml
olej rzepakowy 1,5 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 płaska łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4-1/3 płaska łyżka
sól do smaku
miód

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka na piwie

Pierś kroimy na 3 części, oprószamy pieprzem.
Cebule kroimy w plasterki, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki.
Na grubej patelni rozgrzewamy olej, szybko przesmażamy z obu stron mięso, posypujemy słodką papryką, mieszamy.
Dodajemy cebulę z marchewką, mieszamy i podlewamy 100 ml piwa, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 7 minut.
Potem zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy ostrą papryką, zalewamy resztą piwa i dusimy jeszcze kilka minut, do lekkiego odparowania.
Po zdjęciu z ognia doprawiamy solą i miodem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak