Potrawka- \"Dzika kaczka\"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • korpus z kaczki lub gęsi

    1 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    3 łyżki
  • jajko

    3 szt
  • cebula

    2 szt
  • smalec

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • czosnek

    3 ząbki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

    2 łyżki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    2 łyżki
  • podroby

    kacze lub gęsie kg
  • ryż

    2 (z dodatkiem majeranku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Korpus z kaczki lub gęsi oraz podroby( może być żołądek, wątróbka, serduszko...) ugotować do miękkości w wodzie z imbirem, majerankiem i solą. Wystudzić, obrać mięso z kości. Podroby i mięso zmielić. Wymieszać z ryżem( przepis na ryż z majerankiem powyżej). Dodać dwa przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz oraz zeszkloną na smalcu cebulę. Wymieszać z surowymi jajami, jeśli jest bardzo gęste dolać ½ szklanki wywaru powstałego z gotowania korpusu i podrobów. Zapiekać 40 minut w temp ok. 200 stopni.
Ze szklanki wywaru zrobić sos. Zagotować, dosypać lubczyk, pieprz, jałowiec. Zasmażyć 2 łyżkami mąki na smacu. Dodać ząbek czosnku i sok z cytryny do smakuj. Podawać np z ćwikłą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 14.02.2013 08:42
mniam mniam;)
Betka 14.02.2013 08:42
mniam mniam;)
IZABELA29 02.11.2012 10:05
wybornie podane i w dodatku te buraczki ,pyszne zestawienie
ben-ka 01.11.2012 19:00
pewnie by mi smakowało.
Mati13 29.09.2011 09:17
super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat