Potrawka chińska z grzybkami mun i trawą cytrynową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • grzybki mun

    50 g
  • pietruszka

    1 średnia
  • marchew

    1 średnia
  • cebula czerwona

    0,5 średniej
  • cebula biała

    0,5 średniej
  • pieczarki

    5 sztuk
  • trawa cytrynowa

    2 gałązki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • melisa

    na wierzch
  • szczypiorek

    na wierzch
  • botwinka

    na wierzch
  • sos tao tao

    1 łyżka słodki chilli
  • sriracha

    1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy

    1 łyżeczka
  • kostka rosołowa

    0,5 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Potrawka chińska z grzybkami mun i trawą cytrynową foto
Kostkę rosołową rozpuścić miseczce w 1 szklance wody. Wrzucić do bulionu suszone grzybki mun oraz trawę cytrynową. Zostawić na 15 min. Po tym czasie wyciągnąć grzybki i pokroić w słupki. Trawę cytrynową przekroić na około 5cm kawałki.

Bulionu nie wylewać!!
Krok 2 - Potrawka chińska z grzybkami mun i trawą cytrynową foto
Pierś kurczaka pokroić w słupki.
Obydwie cebule pokroić w piórka, pieczarki w kostkę, a pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 3 - Potrawka chińska z grzybkami mun i trawą cytrynową foto
Na patelni na oliwie z oliwek lekko podsmażyć pierś, po około 3 minutach dodać cebulkę, trawę cytrynową i grzybki mun. Doprawić solą i pieprzem, podsmażać razem około 4 min.
Następnie dodać marchew, pietruszkę, pieczarki, cukier, srirachę i sos tao tao. Podsmażać około 5min, podlać połową bulionu i poczekać aż lekko odparuje i lekko zgęstnieje.
Krok 4 - Potrawka chińska z grzybkami mun i trawą cytrynową foto
Przed podaniem posypać listkami melisy, botwinki i posiekanym szczypiorkiem. Podawać np z ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
as28 14.04.2013 09:49
świetny przepis
-Natka- 03.04.2013 20:56
Smakowite danie, uwielbiam takie połączenia składników i ten smak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat