Potrawa z jajek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzanki

    4 szt
  • jajko ugotowane na twardo

    6 szt
  • masło

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • cebula biała

    1 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • białe wino

    150 ml
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka kroimy na wąskie paski. Na patelni rozpuszczamy masło i układamy jajka. Chwilę smażymy i obracamy na drugą stronę. Wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz, po czym układamy na talerzu zostawiając kilka sztuk do dekoracji.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Cebulkę smażymy na maśle. Posypujemy mąką i po chwili dodajemy wina. Dusimy kilka minut mieszając. Polewamy powstałym sosem jajka na talerzu. Dekorujemy pozostałymi jajkami.

Tosty opiekamy, odkrajamy skórkę i kroimy na trójkaty u układamy wokół talerza.

Podajemy na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aleksa123 16.06.2011 08:27
Ślicznie wygląda
jola1512 21.04.2011 09:20
fajne
wolochski 14.01.2011 17:27
super
agnieszka214 26.10.2010 09:11
super
Anita21 25.10.2010 19:39
jak elegancko podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat