Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    1/2 kg
  • pieczarki

    40-50 dag
  • ziemniaki

    ok. 1/2 kg
  • cebula

    2 sztuki (małe)
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ziele angielskie

    kilka ziaren
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • gorąca woda

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej foto
Wątróbkę oczyszczam z włókien, płuczę, osuszam i kroję na mniejsze części. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, podsmażam lekko wątróbkę, następnie dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę, majeranek, pół łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz ziarnisty, ziele ang, i listek laurowy. Wszystko mieszam i chwilę razem smażę, po czym przekładam do garnka, zalewam 2 szklankami gorącej wody i gotuję ok. 10 minut.
Krok 2 - Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej foto
Na drugiej patelni podsmażam chwilę obrane i pokrojone pieczarki z drugą posiekaną cebulką i resztą ziół prowansalskich, następnie dorzucam do wątróbki.
Krok 3 - Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej foto
Ziemniaki obieram i kroję na duże kawałki, płuczę i przerzucam do garnka.
Krok 4 - Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej foto
Zalewam wszystko gorącą wodą (tyle, ile chcemy mieć sosu), dodaję sól oraz pieprz do smaku i gotuję pod przykryciem do miękkości ziemniaków - uważając, aby się nie przegotowały (powinny być lekko twarde).
Krok 5 - Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej foto
W niewielkiej ilości zimnej wody rozrabiam mąkę i zagęszczam sos. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę - wszystko mieszam i chwilkę gotuję.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:12
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Ewa Wojtaszko 03.12.2015 12:43
bardzo lubię wątróbkę, więc to danie dla mnie
w mojej kuchni 03.12.2015 11:16
smakowity obiad
Jadwiga/Jaga85 03.12.2015 11:12
Pyszna wątróbka!
Krystyna32 03.12.2015 09:42
bardzo smacznie wygląda
Pani Domu 03.12.2015 08:16
smaczny przepis
Ola1984 02.12.2015 23:06
Bardzo fajny pomysł na wątróbkę :) Pyszne danie.
Wiesława1 02.12.2015 17:54
Super propozycja
Bernadeta1 02.12.2015 16:58
zapowiada się smaczny obiad
Agnieszka-87-25 02.12.2015 15:38
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat