Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 1/2 kg
pieczarki 40-50 dag
ziemniaki ok. 1/2 kg
cebula 2 sztuki (małe)
majeranek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
ziele angielskie kilka ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
gorąca woda wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej

Kroki postępowania

1
Wątróbkę oczyszczam z włókien, płuczę, osuszam i kroję na mniejsze części. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, podsmażam lekko wątróbkę, następnie dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę, majeranek, pół łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz ziarnisty, ziele ang, i listek laurowy. Wszystko mieszam i chwilę razem smażę, po czym przekładam do garnka, zalewam 2 szklankami gorącej wody i gotuję ok. 10 minut.
Krok 1 - Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej foto
2
Na drugiej patelni podsmażam chwilę obrane i pokrojone pieczarki z drugą posiekaną cebulką i resztą ziół prowansalskich, następnie dorzucam do wątróbki.
Krok 2 - Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej foto
3
Ziemniaki obieram i kroję na duże kawałki, płuczę i przerzucam do garnka.
Krok 3 - Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej foto
4
Zalewam wszystko gorącą wodą (tyle, ile chcemy mieć sosu), dodaję sól oraz pieprz do smaku i gotuję pod przykryciem do miękkości ziemniaków - uważając, aby się nie przegotowały (powinny być lekko twarde).
Krok 4 - Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej foto
5
W niewielkiej ilości zimnej wody rozrabiam mąkę i zagęszczam sos. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę - wszystko mieszam i chwilkę gotuję.
Krok 5 - Potrawa jednogarnkowa z wątróbką w roli głównej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:12
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
Ewa Wojtaszko 03.12.2015 12:43
bardzo lubię wątróbkę, więc to danie dla mnie
w mojej kuchni 03.12.2015 11:16
smakowity obiad
Jadwiga/Jaga85 03.12.2015 11:12
Pyszna wątróbka!
Krystyna32 03.12.2015 09:42
bardzo smacznie wygląda
Pani Domu 03.12.2015 08:16
smaczny przepis
Ola1984 02.12.2015 23:06
Bardzo fajny pomysł na wątróbkę :) Pyszne danie.
Wiesława1 02.12.2015 17:54
Super propozycja
Bernadeta1 02.12.2015 16:58
zapowiada się smaczny obiad
Agnieszka-87-25 02.12.2015 15:38
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak