Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Postne pierożki z gąskami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu 4
łyżki masła do ciasta+2 łyżki do grzybów 3
łyżeczki soli do ciasta 1/2
kg gąsek mrożonych (ew. innych grzybów świeżych lub mrożonych) 1
cebula 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 2
łyżeczki pieprzu mielonego czarnego lub ziołowego 1/2
łyżka posiekanej natki pietruszki do farszu
4-6 łyżek masła+2 łyżki posiekanej natki pietruszki do polania:
jajko 1 szt. (do farszu)
żółtko jajek 1 szt. (do ciasta)

Przepis i sposób przygotowania na: Postne pierożki z gąskami

W sezonie grzybowym dobrze jest pomyśleć o zabezpieczeniu zapasu grzybów na Święta. Gąski doskonale nadają się do pierogów, są jędrne i wspaniale smakują więc kiedy ich nazbieram to po dokładnym umyciu blanszuję je i zamrażam - do wigilijnym pierogów będą jak znalazł :-) Grzyby rozmrażamy na sicie aby odciekł ew. nadmiar wody, siekamy na małe kawałeczki (nie mielę bo lubię czuć kawałki grzybów). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli dokładamy grzyby. Całość dusimy ok. 10-15 min. pod przykryciem. Następnie doprawiamy farsz solą, pieprzem i ziołami, smażymy bez przykrycia mieszając aż odparuje cały sos , odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie dodajemy natkę, bułkę tartą i żółtko, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy jajko i roztopione, przestudzone masło. Mieszamy i dolewamy stopniowo tyle wody aby zagnieść miękkie, ale zwarte ciasto, wyrabiamy i odkładamy przykryte ściereczką na 30 min.. Następnie rozwałkowujemy dość cienko, szklanką wykrawamy parzystą ilość kółek. Na kółeczka (połowę ilości) układamy po czubatej łyżeczce farszu, brzeg zwilżamy bardzo delikatnie wodą, przykrywamy pozostałymi kółkami, dociskamy brzegi i palcami robimy szczypanki dookoła. Gotowe pierogi wkładamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 min.. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy dokładnie, wykładamy na talerze albo półmisek. Podajemy polane masłem pietruszkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 18.05.2012 15:25
ekstra! :)
ewaa 13.03.2012 15:01
apetycznie wyglądają
SmacznaPyza 03.02.2011 16:49
Jolu, to były właśnie gąski zielonki
Jolanta_P-S 03.02.2011 15:44
gąski to inaczej zielonki? też blanszuje i zamrażam,zimą jak znalazł do potraw
banditka 23.11.2010 09:33
super
pawel007 15.09.2010 07:39
pysznie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak