Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Postne gołąbki z kaszą i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
kasza perłowa 30 dag
cebula 2 sztuki
suszone podgrzybki 40 g
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
tymianek
Majeranek suszony Prymat
przyprawa do potraw Kucharek
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Postne gołąbki z kaszą i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby namoczyć na noc. Ugotować. Z główki kapusty wyciąć głąb i włożyć kapustę na wrzącą osoloną wodę. Zdejmować liście i wycinać grube nerwy.
Krok 1 - Postne gołąbki z kaszą i grzybami foto
2
Kaszę perłową ugotować. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oleju. Grzyby wyciągnąć z wywaru i pokroić. (Można kilka zostawić do sosu). Do kaszy dodać grzyby, cebulkę i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną tymianku i majeranku. Wymieszać.
Krok 2 - Postne gołąbki z kaszą i grzybami foto
3
Na liście nakładać farsz i zawijać gołąbki. Gołąbki ułożyć w naczyniu. Zalać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem. W razie potrzeby dolać wody, można również dodać kostkę grzybową. Kiedy będą miękkie, doprawić do smaku i zagęścić mąką.
Krok 3 - Postne gołąbki z kaszą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak