Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Postna patelnia - czyli ziemniaki zjajkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki w łupinach 0,5 kg
jajko 8 sztuk
cebula 1 sztuka
masło 82% 100 gram
Sól morska ziołowa Prymat w młynku 1 duża szczypta
sól 1 łyżka
szczypiorek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Postna patelnia - czyli ziemniaki zjajkiem

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy.
Kroimy na grube plastry ziemniaki i kładziemy na patelnię z 3 łyżkami masła. Obsmażamy na złoty kolor około 15 minut na dużym ogniu. Następnie na maśle smażymy jaka z dodatkiem posiekanej cebuli, solimy. Usmażone jajka podajemy razem z usmażonymi ziemniakami posy[ując posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 18.01.2015 12:51
Bo to tani, szybki i smaczny obiad. A zwłaszcza bardzo syty.
VioletoweKucharzenie 18.01.2015 10:48
też robię takie obiadki, uwielbiam:-)
marcia7 18.01.2015 01:51
proste i smaczne
Marta Ryżek-Kalkowska 18.01.2015 01:30
Danie Postna patelnia bierze się od tego,że dane powstaje całkowicie na patelni. Szybki obiad w postaci smażonych ziemniaków na masełku o dużej ilości smażonych jaj jest bardzo syty jak na piątkowy obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak