Porzeczkowy tort lodowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • biszkopty podłużne

    1 duże opakowanie
  • białka

    3 sztuki
  • śmietana 30%

    0,5 litry
  • cukier puder

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • czerwona porzeczka

    0,5 szklanki soku z porzeczki
  • czarna porzeczka

    0,5 szklanki soku z porzeczki

DODATKOWO

  • frużelina

    z czarnej porzeczki do podania
  • owoce

    do dekoracji
  • bezy

    do dekoraji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Porzeczkowy tort lodowy foto
Aby uzyskać sok z porzeczek, owoce rozgotowujemy z niewielką ilością cukru. Gdy puszczą sok i zmiękną przecieramy je przez gęste sito. Uzyskany sok wykorzystujemy do deserów.
Biszkopty przekrawamy na około ¾ ich wysokości. Dłuższe kawałki układamy wokół wewnętrznej strony tortownicy. Pozostałe części biszkoptów umieszczamy na spodzie tortownicy.
Krok 2 - Porzeczkowy tort lodowy foto
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po ich przygotowaniu w oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Pod koniec słodzimy ją do smaku.
Krok 3 - Porzeczkowy tort lodowy foto
. Ubitą łączymy z pianą z białek. Gotową masę dzielimy na 2 równe części.
Krok 4 - Porzeczkowy tort lodowy foto
Do pierwszej dodajmy sok z czarnej porzeczki, a do drugiej sok z czerwonej porzeczki.
Krok 5 - Porzeczkowy tort lodowy foto
Obie części miksujemy, po czym naprzemiennie wykładamy je na tortownicę wyłożoną biszkoptami. Gotowy torcik wkładamy na około 8 godzin do zamrażalnika.
Na zastygnięty tort lodowy wykładamy całe oraz rozkruszone bezy. Bezy polewamy porzeczkową frużeliną. Całość posypujemy świeżymi owocami.
Torcik podajemy bezpośrednio po wykonaniu dekoracji lub ponownie wkładamy go na około 1 godzinę do zamrażalnika, by owoce i frużelina także zamarzły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 08.12.2016 08:30
cudny tort
molanka 07.12.2016 20:56
kusząca propozycja
noninka77 07.12.2016 18:23
Pyszności serwujesz :)
gusia1000 07.12.2016 17:38
Bardzo dobry
ania2610 07.12.2016 17:13
obłędny jest! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat