Porzeczkowe tartaletki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • margaryna

    0,5 kostki
  • cukier puder

    2 płaskie łyżki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    3/4 łyżeczki
  • ocet

    1/3 łyżki
  • kokos

    2 łyżki
  • świeże lub mrożone porzeczki

    ok 200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Porzeczkowe tartaletki foto
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3.

Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim przygotowane (nasmarowane tłuszczem) foremki. Do środka wkładamy porzeczki tak by przykryły dno.
Krok 2 - Porzeczkowe tartaletki foto
Do mniejszej połowy ciasta dokładamy kokos i dokładnie go wtłaczamy. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy na powierzchni owoców.
Tartaletki pieczemy około 20 minut w 180°C. Studzimy i wyjmujemy.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami.
Krok 3 - Porzeczkowe tartaletki foto
Porzeczki wyglądają tak pięknie, tak zachęcająco, że nie sposób w trakcie sezonu porzeczkowego nie upiec z ich udziałem ciasta.
Przedstawiam bardzo smaczne, orzeźwiające tartaletki z udziałem porzeczek. Smakują, a do tego ładnie się prezentują.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 27.12.2013 14:56
Piękne i smaczne.
jasiek 25.12.2013 01:19
piękne,letnie słodkości
wyattearp 24.12.2013 11:25
smakowicie wyglądają
Kolorowa 23.12.2013 22:57
prześliczne !
Wiesława1 23.12.2013 19:43
słodkie pyszności
Agata3 23.12.2013 13:13
Rewelacja ! :)
V_kuchareczka 23.12.2013 12:20
przepiękne
msmors 23.12.2013 11:47
ciekawy przepis
pierniczkowo 23.12.2013 10:57
fajniutkie :)
Pani Domu 23.12.2013 08:38
przepięknie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat