Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowe motylki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
masło 12 dag
drożdże 5 dag
cukier puder 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
sól szczypta

DODATKOWO

jajko 1 sztuka
porzeczki czerwone do środka

Porada

Zamiast czerwonej, można użyć tutaj czarnej porzeczki, jagód czy innych drobnych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowe motylki

Kroki postępowania

1
CIASTO:OWOCE:
Porzeczkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Najlepiej na papierom ręczniku.
CIASTO:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy do nich łyżkę cukru i około 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrasta rozpuszczamy masło. Rozpuszczone pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Pod koniec dodajemy letni tłuszcz. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni jest gotowe. W sumie czas wyrabiania wynosi około 20 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 1 - Porzeczkowe motylki foto
2
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Z ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na około 16 części. Tyle właśnie wyjdzie „motylków”.
Z każdej części formujemy bułeczkę.
Krok 2 - Porzeczkowe motylki foto
3
Tak przygotowane kule, kolejno wałkujemy do uzyskania okrągłego placka o grubości około 0,5 cm.
Na każde koło nakładamy porcje czerwonej porzeczki (po około 1 łyżce). W dalszej kolejności rolujemy placki.
Krok 3 - Porzeczkowe motylki foto
4
Dwa końce otrzymanych rulonów podwijamy do spodu. Następnie każdą stronę nacinamy na środku. Nacięcie powinno mieś wymiar około 2, 5 cm.
Krok 4 - Porzeczkowe motylki foto
5
Otrzymane w ten sposób „skrzydła motyla” rozkładamy. Uformowane motylki przekładamy na blaszkę do pieczenia. Ich wierzch smarujemy jajkiem.
Wyrośnięte drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut do zrumienienia w 180°C. Gotowe możemy dodatkowo polukrować.
Krok 5 - Porzeczkowe motylki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2017 11:03
Pięknie i smacznie.
MagdalenaIC 26.12.2016 01:20
Pysznie :)
gosia56 22.12.2016 09:36
Porywam jednego motylka
Patrycja33 22.12.2016 00:39
Wyszly Ci pieknie!!!
Wiktoria29 21.12.2016 21:56
fajniutkie
Wafelek2601 21.12.2016 20:32
Bardzo fajne
benka 21.12.2016 18:58
Smakowite drożdżóweczki
Franciszek 21.12.2016 15:03
jak pięknie ....
Aleksandra/Olcia 21.12.2016 11:04
idealne,jak malowane
Iwusia 20.12.2016 23:41
piękne te motylki, a jakie słodkie :)
norweska20 20.12.2016 23:22
wyglądają cudonie
Stenka 20.12.2016 21:17
bardzo ładne
Wacław 20.12.2016 20:56
apetyczny pomysł na śniadanie :-)
Janina 20.12.2016 20:19
Piękne są;))
MałaMi89 20.12.2016 20:00
Ależ bym sobie pojadła ;)
Bernadeta1 20.12.2016 19:43
pysznie się prezentują
cukiereczek 20.12.2016 18:35
urocze,słodkie
Marta Ryżek-Kalkowska 20.12.2016 18:30
Ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak