Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowe lody z sosem balsamiko

4.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lody dla ochłody mocno porzeczkowe, przełamane sosem balsamiko. O wiele lepsze niż kupne i bez konserwantów. Słodycz lodów została przełamana sosem, który jest kwaskowy.

Składniki:

Składniki na lody:

mleko skondensowane 250 mililitrów
śmietanka 36% 250 mililitrów
mięta 1 gałązka
czerwona porzeczka 40 dag

Składniki na sos:

porzeczki czerwone 1 szklanka
sos balsamiczny 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowe lody z sosem balsamiko

Porzeczki przekładam do garnka i podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sito. Odlewam 1/2 szklankę musu. Do pozostałego musu dodaję mleczko skondensowane. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno i łącze ją z musem i mleczkiem. Lody przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Co dwie godziny miksuję. Jak lody zrobią się gęste, przekładam je warstwami do drugiego pudełka wyłożonego folią spożywczą na zmianę z musem porzeczkowym. Folia pomaga wyjęcie lodów z pudełka i pokrojenie ich na plastry. Lody wstawiam do zamrażalnika już na noc. Przed podaniem wyjmuję 30 minut z lodówki wcześniej.

Sos: Do garnka przekładam porzeczki, miód, podgrzewam je i przecieram przez sito. Mus przelewam do garnka z powrotem, dodaję sos balsamiko i podgrzewam tak długo aż sos zredukuje się i zrobi gęsty. Lody podaję z sosem zimnym, porzeczkami, miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak