Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowe lody z sosem balsamiko
Porzeczki przekładam do garnka i podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sito. Odlewam 1/2 szklankę musu. Do pozostałego musu dodaję mleczko skondensowane. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno i łącze ją z musem i mleczkiem. Lody przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Co dwie godziny miksuję. Jak lody zrobią się gęste, przekładam je warstwami do drugiego pudełka wyłożonego folią spożywczą na zmianę z musem porzeczkowym. Folia pomaga wyjęcie lodów z pudełka i pokrojenie ich na plastry. Lody wstawiam do zamrażalnika już na noc. Przed podaniem wyjmuję 30 minut z lodówki wcześniej.
Sos: Do garnka przekładam porzeczki, miód, podgrzewam je i przecieram przez sito. Mus przelewam do garnka z powrotem, dodaję sos balsamiko i podgrzewam tak długo aż sos zredukuje się i zrobi gęsty. Lody podaję z sosem zimnym, porzeczkami, miętą.