Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Porzeczkowe lody z sosem balsamiko

5.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lody dla ochłody mocno porzeczkowe, przełamane sosem balsamiko. O wiele lepsze niż kupne i bez konserwantów. Słodycz lodów została przełamana sosem, który jest kwaskowy.

Składniki:

Składniki na lody:

mleko skondensowane
250 mililitrów
śmietanka 36%
250 mililitrów
mięta
1 gałązka
czerwona porzeczka
40 dag

Składniki na sos:

porzeczki czerwone
1 szklanka
sos balsamiczny
1 łyżeczka
miód
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowe lody z sosem balsamiko

Porzeczki przekładam do garnka i podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sito. Odlewam 1/2 szklankę musu. Do pozostałego musu dodaję mleczko skondensowane. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno i łącze ją z musem i mleczkiem. Lody przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Co dwie godziny miksuję. Jak lody zrobią się gęste, przekładam je warstwami do drugiego pudełka wyłożonego folią spożywczą na zmianę z musem porzeczkowym. Folia pomaga wyjęcie lodów z pudełka i pokrojenie ich na plastry. Lody wstawiam do zamrażalnika już na noc. Przed podaniem wyjmuję 30 minut z lodówki wcześniej.

Sos: Do garnka przekładam porzeczki, miód, podgrzewam je i przecieram przez sito. Mus przelewam do garnka z powrotem, dodaję sos balsamiko i podgrzewam tak długo aż sos zredukuje się i zrobi gęsty. Lody podaję z sosem zimnym, porzeczkami, miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak