Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowe ciasto z białą polewą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
cukier drobny 1 szklanka
jajko 4 sztuki
margaryna 250 g
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
DODATKOWO:
dżem porzeczkowy 1 szklanka
kwaśna śmietana 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowe ciasto z białą polewą

Kroki postępowania

1
Margarynę wyjmujemy z lodówki godzinę wczesniej wkładamy do dużej miski,wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę następnie nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku aż do skończenia. Następnie dodajemy śmietanę oraz dzem z czarnej porzeczki lub całe owoce,mogą byc mrożone,mieszamy. Mąkę pszenną połaczyć z kakao i proszkiem dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ciasto jest dosyć gęste.
Krok 1 - Porzeczkowe ciasto z białą polewą foto
2
Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym formy keksowej wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy 45-50 minut w temp 180*-do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
Krok 2 - Porzeczkowe ciasto z białą polewą foto
3
Po całkowitym wystudzeniu polać gotową białą polewą. Smacznego życzę:)
Krok 3 - Porzeczkowe ciasto z białą polewą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 16.10.2013 21:24
zachęca do spróbowania :)
Konczi 16.10.2013 13:20
fajne ciacho
Ewa 16.10.2013 12:52
Pychotka !
Izabela9 16.10.2013 12:46
Ale pyszności :)
Olga_SK 16.10.2013 12:40
Robimy podobne! Pyszne do kawki :)
V_kuchareczka 16.10.2013 12:10
musi być pyszne
Monia 16.10.2013 12:04
Ciekawa jestem jak smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak