Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowa zupa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porzeczki czerwone 1 kg
woda 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier do smaku
cynamon Prymat do smaku
makaron kokardki ok 10 dag
śmietana do podania

Porada

Dodana do zupy śmietana lub jogurt doskonale przełamuje kwaskowatość porzeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowa zupa

Kroki postępowania

1
Porzeczki myjemy i dokładnie osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka. Dodajemy do nich około 2-3 łyżki cukru i stawiamy na ogniu. Owoce podgrzewamy około 10-15 minut do momentu jak zmiękną i puszczą sok.
Krok 1 - Porzeczkowa zupa foto
2
Gotowe przecieramy przez sito, by usunąć pestki i skórki. Jednocześnie uzyskujemy czysty sok porzeczkowy.
Krok 2 - Porzeczkowa zupa foto
3
Otrzymany sok ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do niego wodę. W oddzielnej, niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotującą zupę.
Krok 3 - Porzeczkowa zupa foto
4
Całość zagotowujemy oraz doprawiamy do smaku cynamonem i ewentualnie cukrem. Zupę pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Krok 4 - Porzeczkowa zupa foto
5
Między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Letnią zupę porcjujemy na talerze. Podajemy ją z makaronem oraz śmietanowymi kleksami. Całość dekorujemy młodymi listkami porzeczki i podajemy.
Krok 5 - Porzeczkowa zupa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.12.2016 23:17
Pomysłowo, smacznie.
Renataj 15.12.2016 22:00
Apetyczna zupa:)
Wiktoria29 15.12.2016 21:55
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak