Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowa fantazja z serem
Kroki postępowania
1/2 kg czerwonych porzeczek,
250ml soku z czarnej porzeczki,
20g mąki ziemniaczanej,
3 łyżki cukru.
Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki. Gotować ok 2 minut na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście.
1/2 kg serka waniliowego z wiaderka,
125g masła,
125g cukru,
2 jajka,
budyń śmietankowy,
skórka z 1/2 cytryny,
100g mlecznej czekolady.
Masło utrzeć z cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować na musie. Resztę porzeczek posiekać z pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta.