Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory zapiekane w szynce

5.0
(17)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zapiekane pory zawinięte w plastry szynki to ciekawy pomysł na sycącą ciepłą kolację albo lekkie danie obiadowe, czy lunch. 

Składniki:

Składniki:

por 2 sztuki
bulion warzywny Kucharek 1 kostka
woda 1 litr
szynka 100 g
ser roquefort 50 g
śmietana 18% 0,5 szklanki
czosnek 1 ząbek
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pory zapiekane w szynce

PRZYGOTOWANIE:

1. Pory dokładnie myjemy, oczyszczamy i tniemy na krótkie kawałki (ok. 10cm). Wykorzystujemy wyłącznie jasne części pora.

2. Z kostki kucharek i wody przygotowujemy bulion. 

3. Wkładamy do wrzącego bulionu warzywnego i gotujemy ok. 5 min. Studzimy.

4. Naczynie żaroodporne nacieramy masłem (1 łyżką).

5. Kawałki pora zawijamy w szynkę i układamy ciasno w naczyniu.

6. Ser rozgniatamy widelcem. Połowę odkładamy.

7. Drugą połowę mieszamy ze śmietaną, rozgniecionym czosnkiem, wiórkami pozostałego masła, solą i pieprzem- sos odstawiamy.

8. Pory wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 10 min. Po tym czasie zalewamy przygotowanym sosem i zapiekamy kolejne 10 min.

9. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pozostałym serem i od razu podajemy np. z chrupiącą bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak