Przepis i sposób przygotowania na: Pory zapiekane w szynce
PRZYGOTOWANIE:
1. Pory dokładnie myjemy, oczyszczamy i tniemy na krótkie kawałki (ok. 10cm). Wykorzystujemy wyłącznie jasne części pora.
2. Z kostki kucharek i wody przygotowujemy bulion.
3. Wkładamy do wrzącego bulionu warzywnego i gotujemy ok. 5 min. Studzimy.
4. Naczynie żaroodporne nacieramy masłem (1 łyżką).
5. Kawałki pora zawijamy w szynkę i układamy ciasno w naczyniu.
6. Ser rozgniatamy widelcem. Połowę odkładamy.
7. Drugą połowę mieszamy ze śmietaną, rozgniecionym czosnkiem, wiórkami pozostałego masła, solą i pieprzem- sos odstawiamy.
8. Pory wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 10 min. Po tym czasie zalewamy przygotowanym sosem i zapiekamy kolejne 10 min.
9. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pozostałym serem i od razu podajemy np. z chrupiącą bagietką.