Pory z żeberkami

Pory z żeberkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    90 dkg
  • pory

    4 sztuki
  • piwo

    1/4 szklanki
  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    8 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 kulki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej do smażenia

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć pokroić po jednym żeberku.
Pory dokładnie umyć z piasku, pokroić w centymetrowe talarki.
W szybkowarze rozgrzać olej, włożyć żeberka, opiec na rumiano z każdej strony.
Do garnka dodać pokrojony por, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem.
Zalać wszystko bulionem i piwem.
Zamknąć garnek, zagotować.
Zmniejszyć ogień pod garnkiem, dusić 30 minut.
Odstawić garnek odczekać jakieś 15 minut żeby ciśnienie uszło.
Podawać z ryżem .
SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 18.11.2014 22:30
smaczna propozycja na obiad
gosia561 18.11.2014 15:05
pora na żeberka
ben-ka 18.11.2014 14:56
@adelajda!!!! popraw tą porę,bo to pory z żeberkami, a nie pora...... .W treści piszesz poprawnie: Pory dokładnie umyć z piasku, pokroić w centymetrowe talarki. ale w nazwie już używasz rodzaju żeńskiego.Nie obraż się ale,to w oczy kole,chociaż czytając różne wypowiedzi i przepisy bardzo dużo osób niepoprawnie odmienia to warzywo.A danie pyszne! uwielbiam żeberka w każdej postaci:)
Christopher 18.11.2014 13:20
Pysznie podane żeberka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat