Pory z sosem majonezowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • majonez

    100 ml
  • porów

    10
  • jajko

    2
  • natka pietruszki

  • sok z cytryny

  • pieprz i sól

    Do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pory (równej grubości)umyj, oczyść i odetnij jasniejsze. Pokrój je ukośnie na 4 centymetrowe kawałki. Gotuj ledwo przykryte wodą przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedź wodę, a pory przelóż na papierowy ręcznik, żeby odciekły. Ugotuj jajka na twardo i obierz ze skorupki. Następnie oddzielamy białko od żółtek.Żółtka miksujemy z majonezem, sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Bialka kroimy w kostkę i dokładamy do sosu. Razem wszystko mieszamy łyżką. Pory wykładamy na półmisek, polewamy gotowym sosem i posypujemy pietruszka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 26.07.2013 08:59
przepyszne są
cukiereczek 28.06.2011 08:29
pycha
Izabela28 12.11.2010 12:05
Pychotka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat