Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory z boczkiem zapiekane w sosie chrzanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pory 4 sztuki , małe bez liści
boczek parzony 4 długie plastry
sól do smaku

Sos chrzanowy

masło 82% 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 200 ml
śmietana 30% 300 ml
Chrzan śmietankowy Smak 3 łyżki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

ser mozarella 4 łyżki tartej
natka pietruszki 4 łyżki posiekanej

Porada

Pory możemy zapiec także pojedynczo w małych kokilach podając gościom na stół osobne porcję.

Przepis i sposób przygotowania na: Pory z boczkiem zapiekane w sosie chrzanowym

Kroki postępowania

1
Z porów zdjąć wierzchnią , zieloną skórkę ( potrafi być twarda i łykowata) rozciąć w poprzek , dokładnie wypłukać.
Gotować 5 min w osolonym wrzątku , odcedzić.
Krok 1 - Pory z boczkiem zapiekane w sosie chrzanowym foto
2
Każdego pora owinąć ścisło plastrem boczku.
Krok 2 - Pory z boczkiem zapiekane w sosie chrzanowym foto
3
Sos chrzanowy: W garnku rozgrzać , masło , wsypać mąkę , dokładnie wymieszać.
Wlać cienkim strumieniem mleko nie przerywając mieszania.
Dodać śmietankę.
Krok 3 - Pory z boczkiem zapiekane w sosie chrzanowym foto
4
Doprawić chrzanem , gałką muszkatołową , oraz kolorowym pieprzem , połączyć.
Krok 4 - Pory z boczkiem zapiekane w sosie chrzanowym foto
5
Na dno naczynia żaroodpornego wylać 3/4 sosu , ułożyć pory.
Polać je pozostałym sosem.
Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Upieczone posypać tartą mozzarellą oraz natką pietruszki.
Podawać na gorąco.
Krok 5 - Pory z boczkiem zapiekane w sosie chrzanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak