Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory w sosie serowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por (biała część) 60 dkg
mleko 1/2 szklanki
serek topiony 10 dkg
bulion warzywny 1/2 szklanki
szynka 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pory w sosie serowym

Pory wypłukać i gotować 15 min w osolonej wodzie, osaczyć. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem i bulionem i, mieszając, zagotować. Dodać serek i gotować, mieszając, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Każdy kawałek pora zawinąć w plaster wędliny, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem i zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak