Portugalska zupa z batatów i chorizo

Portugalska zupa z batatów i chorizo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    2 l
  • chorizo

    250 g
  • ziemniaki

    350 g
  • liście szpinaku

    2250 g
  • batat

    2
  • cebula

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i bataty obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Z kiełbasy chorizo usuwamy skórkę i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i podsmażamy chwilę. Kiełbasę przekładamy do miseczki, a do garnka wrzucamy cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy oba rodzaje ziemniaków.
Zalewamy bulionem, dodajemy paprykę słodką, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy chorizo i liście szpinaku. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Jagódka17
użyłam ostrego chorizo

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

24.10.2017 16:11
Świetnie wygląda, zjadłabym. :)

Kardamonovy

23.10.2017 14:05
Oj robiłabym :).

engie23

23.10.2017 12:22
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat