POROWA LAZAGNE Z INDYKIEM

POROWA LAZAGNE Z INDYKIEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pory

    2 szt
  • mięso mielone indycze

    500 g
  • ser żółty

    100-150 g
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • musztarda

    3 łyżeczki
  • bulion

    500 ml
  • olej do smażenia

  • makaron lasagne

    1 op
  • jajka

    3 szt
  • sól i pieprz

  • przyprawa do indyka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - POROWA LAZAGNE Z INDYKIEM foto
Pora myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojonego pora. Podsmażamy przez 2-3 min. Następnie dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do indyka i smażymy około 10 min.,co jakiś czas mieszając. Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 min. Kolejno wlewamy bulion oraz dodajemy 2 łyżeczki musztardy. Gotujemy do momentu aż całość zgęstnieje i zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 2 - POROWA LAZAGNE Z INDYKIEM foto
Prostokątne naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i na dnie układamy płaty lasagne - jeśli zajdzie taka potrzeba możemy je połamać. Następnie wykładamy 1/3 sosu, posypujemy 1/3 porcji żółtego sera startego na tarce, przykrywamy płatami lasagne i wykładamy kolejną 1/3 porcji sosu i sera. Przykrywamy warstwą lasagne i wykładamy resztę sosu. Jajka rozbełtujemy z 1 łyżeczką musztardy. Wylewamy je na ostatnią warstwę sosu. Wierzch posypujemy pozostała ilością startego sera.
Krok 3 - POROWA LAZAGNE Z INDYKIEM foto
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Po tym czasie, naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15-20 min., aż ser zrobi się złoty. Podajemy na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KuchniaMagdaLeny

10.06.2017 23:51
Dziękuję :)

Ada-Gaba

10.06.2017 16:16
smaczne danie

Renata9

09.06.2017 21:23
Bardzo dobre jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat