Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec wołowy 50 dag
cebula 1
czosnek ząbki 2
pomidor 1
sól do smaku
smalec 2 łyżki
kadarka 100 ml
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku

Kroki postępowania

1
Udziec wołowy kroimy w plastry, następnie w paski by na końcu otrzymać niewielką kostkę (5x5[mm]).
Krok 1 - Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku foto
2
Na patelnie rozpuszczamy 2 łyżki smalcu. Podgrzewając patelnię na średnim ogniu wrzucamy wołowinę. Smażymy mieszając kilka minut.
Krok 2 - Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku foto
3
Gdy mięso stanie się brązowe dodajemy pokrojoną również w malutką kostkę cebulę oraz posiekany czosnek.
Krok 3 - Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku foto
4
W momencie gdy poczujemy przyjemny aromat smażonego czosnku wsypujemy paprykę słodką mieloną.
Krok 4 - Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku foto
5
Mieszamy i po około minucie wlewamy kadarkę. Ogień pod patelnią zmniejszam na minimalny.
Krok 5 - Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku foto
6
Dokładamy jeszcze papryki zielone i pomidora.
Krok 6 - Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku foto
7
Ponownie mieszamy.
Krok 7 - Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku foto
8
Patelnię przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 30-40 minut.
Krok 8 - Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku foto
9
Tak przyrządzony gulasz podałem z kluskami csipetke http://www.doradcasmaku.pl/przepis/252859/kluski-csipetke-paprykowe.html Smacznego.
Krok 9 - Porkolt wołowy czyli gulasz po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 07.02.2013 20:57
mój ulubiony
olkaaa 14.11.2012 09:40
bardzo lubię
anemon 23.10.2012 20:20
Nie ma to jak gulasz po węgiersku, zwłaszcza w jesienny dzień.
mufinka79 23.10.2012 18:28
Lubię takie smaki węgierskie :)
Juleczka20 23.10.2012 09:46
pyszny gulasz i bardzo fajne kluseczki
Katarzyna/kate1980 22.10.2012 22:04
świetnie wygląda
Beatris 22.10.2012 21:30
Doskonały.
Lemon 22.10.2012 20:39
ekstra
Agnieszka_B 22.10.2012 20:20
Nie ma to jak dobry gulasz...
Łukasz15 22.10.2012 19:05
Rewelacyjny obiadek
Mysiunia 22.10.2012 18:57
wyborny :) Z dodatkiem świeżej papryki jeszcze nie robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak