Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porcja indyka i pikantne warzywne puree

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec indyczy 800 g
marchewka 1
pietruszka 3
seler 1/2
por kawałek
cebula 1
wino białe wytrawne 100 ml
bulion 1,5 szkl
oregano
majeranek
sól
pieprz
śmietana 2 łyżki
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Porcja indyka i pikantne warzywne puree

Mięso umyć i podzielić na 3 porcje, warzywa pokroić na kawałki (nie muszą być drobne ani równe)
Porcje mięsa przyrumienić na patelni, podlać winem i niewielką ilością bulionu, dodać warzywa i przyprawy, dusić pod przykryciem ok 1 godzinę, od czasu do czasu uzupełniać płyn bulionem.
Kiedy mięso juz będzie miękkie, wyjąć je i umieścić w naczyniu by nie stygło a warzywa zmiksować na puree dodając śmietanę doprawić solą i pieprzem by puree nie było mdłe.
Mięso podać z puree i pieczonymi ziemniakami. Posypać obficie natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 23.12.2014 11:16
smacznie i bardzo ładnie
Krzysztof15 11.11.2013 09:07
bardzo pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak