Por w schabie :)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    70 dag
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • białe wino

    1/2 szklanki
  • cebula biała

    1 1/2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • rozmaryn

    2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • olej z pestek winogron

    1 łyżka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jest to danie naprawdę wykwintne w smaku.

Dzień wcześniej marynuje schab. Mieszam biały pieprz ze słodką papryką, łyżką rozmarynu i solą do smaku. Nacieram dokładnie mięso. Ząbki czosnku kroje na trzy części każdy i nadziewam mięso.Wkładam do lodówki na noc.

Następnego dnia gdy przystępujemy do sporządzenia dania piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron ( użyłam go gdyż ma delikatny smak). Białą część pora kroimy w talarki przecinamy schab w środku i nadziewamy porem. Mięso wkładamy do naczynia , zalewamy około 2 łyżkami oleju z pestek winogron ( lub innego) i wkładamy do piekarnika :)

W tym czasie cebulę kroimy w drobne talarki. Po 10 minutach wyciągamy schab i zalewamy 1/4 szklanki wody. Wkładamy z powrotem. Po kolejnych 20 minutach wyciągamy schab i polewamy 1/2 przygotowanego wina. Pieczeń okładamy cebulą i wkładamy z powrotem do piekarnika na godzinę. Ważne jest aby co jakiś czas zalać mięso wytworzonym sosem.

15 minut przed końcem pieczenia wylewamy z naczynia żaroodpornego wytworzony sos wraz z cebulą i wlewamy do małego garnka w celu sporządzenia sosu. Pieczeń pieczę się nam w piekarniku a my podgrzewamy sos w garnku i dolewamy resztę wina. Wsypujemy zioła prowansalskie i łyżeczkę rozmarynu. Ucieramy cebulę na sos.

Pieczeń podaje z ziemniakami gotowanymi na parze oraz surówką z selera i jabłek :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
suzana 29.12.2011 12:07
smakowicie wygląda
Ewa95 19.12.2011 09:56
fajny
puellae90 18.12.2011 18:02
ciekawy przepis
Lotar 18.12.2011 17:34
ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat