Popękane ciastka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

  • masło

  • mąka

  • jajka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Popękane ciastka foto
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki masła,
1 szklanka cukru,
2 jajka,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy,
1 łyżeczka olejku waniliowego,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder
Krok 2 - Popękane ciastka foto
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną i olejek waniliowy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Takie czekoladowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez godzinę w lodówce lub przez 15 minut w zamrażarce. Następnie formujemy kuleczki, obtaczamy je w cukrze pudrze.
Krok 3 - Popękane ciastka foto
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 25.08.2014 15:31
urocze :) Bardzo mi się podobają.
aginaa 05.12.2013 07:23
polecam wszystkim
KasiaK90 04.12.2013 18:25
lubie takie ciacha;)
migotka28 04.12.2013 18:07
świetnie wygladają
Agata3 04.12.2013 17:23
Fajne ciasteczka :))
iziona 04.12.2013 13:44
Sama nie wiem ile razy obiecywałam sobie je zrobić, ale grudzień to chyba dobra pora :)
wyattearp 04.12.2013 12:58
pysznie wyglądają
Noruas 04.12.2013 11:03
Pyszności!
noninka77 04.12.2013 10:12
świetnie Ci wyszły:)
Magula 04.12.2013 10:11
superaśne są te ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat