Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poncz z żółtkami.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rum 200 ml
woda 200 ml
cukier 25 dag
żółtko jajek 5 szt
skórka z cytryny - otarta 1 szt
skórka z pomarańczy otarta 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Poncz z żółtkami.

Cytrynę i pomarańczę umyć, sparzyć , osuszyć i zetrzeć z nich skórkę. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Zagotować 1 szklankę wody ,wlać rum ,wsypać otarte skórki i jeszcze raz zagotować. Następnie powoli wlewać mieszaninę wody z rumem do kogla-mogla ,energicznie mieszając trzepaczką ,aż utworzy się gęsta masa. Podawać na gorąco w czarkach do ponczu ,kamionkach lub filiżankach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 08.01.2014 17:57
Piłam kiedyś poncz żółtkowy,pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak