Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :)

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
żółtko jajek 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa jabłkowa

jabłka 800 g
cukier drobny 3 łyżki
masło lub margaryna 1 łyżka
cynamon Prymat 1/3 łyżeczki

Masa serowa

serek waniliowy 750 g
śmietana 12% 200 ml
masło 50 g
cukier drobny 1 szklanka
jaja 3 szt
budyń śmietankowy 1 szt
cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat do posypania

Porada

Ja użyłam sera z wiaderka, który wg mnie idealnie się sprawdził w tym przepisie :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :)

Kroki postępowania

1
Na patelni stopić masło z cukrem i cynamonem.
Krok 1 - Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :) foto
2
Dodać obrane i okrojone w plastry jabłka, podsmażyć, ale pilnować , by się nie rozpadły.
Krok 2 - Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :) foto
3
Z podanych składników na ciasto przygotować spód, czyli wszystko dokładnie ze sobą połączyć i uformować kulę...
Krok 3 - Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :) foto
4
...którą należy na 45 min. schować do lodówki.
Krok 4 - Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :) foto
5
W tym czasie możemy przygotować masę serową, czyli najpierw ucieramy masło z cukrem, po czym dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.
Krok 5 - Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :) foto
6
Następnie dodajemy ser, budyń i cukier wanilinowy i ponownie łączymy wszystko za pomocą miksera.
Krok 6 - Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :) foto
7
Na koniec dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie całość mieszamy.
Krok 7 - Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :) foto
8
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, które nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 10 min.
Krok 8 - Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :) foto
9
Na podpieczony spód przekładamy równomiernie jabłka...
Krok 9 - Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :) foto
10
... następnie masę serową, którą posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 45 min. w temp.170 stopni.
Krok 10 - Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :) foto
11
Studzimy i kroimy kawałki :)
SMACZNEGO!
Krok 11 - Pomieszanie z poplątaniem, czyli ni to sernik ni szarlotka :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.10.2014 22:51
pyszna propozycja na deser
norweska20 26.09.2014 13:42
smakowite połączenie :)
Janina 25.09.2014 18:43
Ser i jabłka, mniam. Moje ulubione;)
Róża1 25.09.2014 14:55
fajny pomysł :-)
Helena63 25.09.2014 14:52
świetny pomysł
dodi 25.09.2014 14:45
ślicznie wygląda
Renata9 25.09.2014 13:26
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak