Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    4 kg( gatunek Lima)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • ząbki czosnku

    8 szt
  • tymianek

    4 gałązki
  • oliwa

    1 litr( lub 1 litr oleju)
  • pieprz

    8 ziarenek
  • bazylia

    4 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy z nich pestki i płyn. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Oczyszczone pomidory układamy skórką do dołu w suszarce do suszenia warzyw i owoców. Pomidory suszymy całą noc, po 3 godzinach suszenia pomidory solimy solą morską, posypujemy suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi i dodajemy do nich 1/2 czosnku. Pomidory wtedy przejdą zapachem czosnku i bazylii. Pomidory będą ususzone gdy brzegi zaczną się zwijać i marszczyć a w środku są suche. 2. Olej lub oliwę mocno podgrzewamy ale uważając aby nie do doprowadzić do wrzenia. Pomidory wrzucamy do słoika dodajemy trochę czosnku, 2 ziarna pieprzu, gałązkę tymianku posypujemy bazylią potem warstwę pomidorów czosnek i wlewamy ciepłą oliwę. Pomidory układamy do 3/4 słoika zostawiając miejsce aby po wlaniu oliwy mogły napuchnąć. Pomidory w czasie wlewamy oliwy będą delikatnie zkwierczeć i puchnąć jest to normalne zjawisko które świadczy że oliwa ma odpowiednią temperaturę i pomidory są dobrze ususzone. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem aby się zassały.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat