Pomidory po wietnamsku nadziewane wieprzowiną i grzybami mun

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby mun

    4 szt.
  • pomidory

    8 szt
  • mięso mielone

    350 g
  • czosnek

    3 ząbki
  • szalotki

    3 szt.
  • sos rybny

    2 łyżki
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
  • olej roślinny

    125 ml
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • cukier palmowy

    2 łyżeczki
  • świeża kolendra

    1 garść
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzybki mun zalać gorącą wodą. Moczyć pod przykryciem 20 minut, wyjąć i drobno posiekać.
Pomidory przeciąć poziomo na pół i usunąć miąższ (należy go odłożyć, posłuży do zrobienia sosu).
Mięso wymieszać z grzybami, połową posiekanego czosnku i szalotek, 1 łyżką sosu rybnego, 1 łyżką szczypiorku, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżką świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Ciasno nadziewać połówki pomidorów.
Sos pomidorowy: podgrzać 2 łyżki oleju w małym garnku na małym ogniu. Dodać pozostały czosnek i szalotki i smażyć aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodać miąższ pomidorów, 1 łyżkę sosu rybnego, przecier i cukier. Gotować mieszając przez 5 minut, zmniejszyć ogień i odstaw (sos powoli zgęstnieje).
Na dużej patelni, na średnim ogniu podgrzać 2 łyżki oleju. Ułożyć pomidory na patelni (nadzieniem do dołu) i smażyć przez 5 minut. Po tym czasie odwrócić pomidory i smażyć kolejne 2-3 minuty. Przełożyć na talerz, polać sosem i posypać szczypiorkiem i kolendrą (ja kolendry nie miałam).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 23.11.2011 22:57
świetne
cukiereczek 13.11.2011 09:38
PYCHA

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat