Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory po wietnamsku nadziewane wieprzowiną i grzybami mun

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby mun 4 szt.
pomidory 8 szt
mięso mielone 350 g
czosnek 3 ząbki
szalotki 3 szt.
sos rybny 2 łyżki
szczypiorek posiekany 2 łyżki
olej roślinny 125 ml
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
cukier palmowy 2 łyżeczki
świeża kolendra 1 garść
sól 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory po wietnamsku nadziewane wieprzowiną i grzybami mun

Grzybki mun zalać gorącą wodą. Moczyć pod przykryciem 20 minut, wyjąć i drobno posiekać.
Pomidory przeciąć poziomo na pół i usunąć miąższ (należy go odłożyć, posłuży do zrobienia sosu).
Mięso wymieszać z grzybami, połową posiekanego czosnku i szalotek, 1 łyżką sosu rybnego, 1 łyżką szczypiorku, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżką świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Ciasno nadziewać połówki pomidorów.
Sos pomidorowy: podgrzać 2 łyżki oleju w małym garnku na małym ogniu. Dodać pozostały czosnek i szalotki i smażyć aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodać miąższ pomidorów, 1 łyżkę sosu rybnego, przecier i cukier. Gotować mieszając przez 5 minut, zmniejszyć ogień i odstaw (sos powoli zgęstnieje).
Na dużej patelni, na średnim ogniu podgrzać 2 łyżki oleju. Ułożyć pomidory na patelni (nadzieniem do dołu) i smażyć przez 5 minut. Po tym czasie odwrócić pomidory i smażyć kolejne 2-3 minuty. Przełożyć na talerz, polać sosem i posypać szczypiorkiem i kolendrą (ja kolendry nie miałam).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 23.11.2011 22:57
świetne
cukiereczek 13.11.2011 09:38
PYCHA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak