Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomidory na zimę...

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory - ile potrzeba
olej rzepakowy - ile potrzeba
sól - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: pomidory na zimę...

małe, mięsiste pomidory gruntowe "lima" wystarczy tylko dobrze opłukać

pokroić je na cztery części i ciasno układać w wyparzonych słoikach - ja pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków mocno je przyciskając w słoiku

gdy jest połowa słoika to sole pół łyżeczki kamiennej soli i dokładam do pełna pomidory również tłuczkiem je przyciskam, solę 1/2 łyżeczki, łyżka oleju, mocno zakręcam i pasteryzuję gotując postawione na denkach w garnku około 30 minut

po wyjęciu z garnka stawiam je normalnie do wystudzenia i przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu - do mniejszych słoików dać mniejszą ilość soli i oleju

takie pomidory wystarczy w zimie wlać do wywaru na zupę pomidorową i zmiksować blenderem albo przetrzeć przez sito

również do sosu, bigosu są pysznym dodatkiem...............SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 05.09.2014 15:02
świetny pomysł,jak kupię tańsze pomidory to sobie zrobię taki zapasik na zimę
noninka77 04.09.2014 20:29
Ciekawy przepis:-)
cukiereczek 04.09.2014 17:52
dokładnie pomidory zdalne na zimowe smakołyki
Sroczka 04.09.2014 15:43
Domowe przetwory najlepsze.
Granita 04.09.2014 15:35
smacznie wyglądają;dodałam do ulubionych. P.S. wczoraj właśnie skusiłam się na pomidory lima-zapiekłam z nimi w piekarniku pierś z kurczaka-"wyszło" rewelacyjnie
Róża1 04.09.2014 15:30
fajny przepis :-)
jordi 04.09.2014 15:22
bardzo przydatny przepis
Motorek 04.09.2014 15:20
Pyszny przepis
Marta Ryżek-Kalkowska 04.09.2014 14:12
Bardzo je lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak