Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomidory na ostro

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

małe pomidory 1.5 kg
papryczka chili 3-4 sztuki
czosnek 1 główka
czarny pieprz 8-10 ziaren
marchewka 3 sztuki
ocet 1 litr
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier - do smaku
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: pomidory na ostro

Pomidory umyć i ułożyć w suchych słoiczkach, papryczki chili umyć i rozciąć wzdłuż , usuwając nasionka, obrać marchew, umyć i przekroić wzdłuż a następnie na grube skośne paski. Do każdego słoiczka z pomidorami należy włożyć dwie połówki papryczki, 3,4 ziarna pieprzu, 3-4 gałązki natki pietruszki, po kilka plasterków marchwi i dwa obrane ząbki czosnku. Podgrzać ocet i doprawić do smaku solą i cukrem. Przestudzić. Wlać do słoiczków z pomidorami zalewę tak by je zakryła. Zamknąć szczelnie. Pasteryzować przez 10 minut w 80stopniach. Przechowywać w chlodnym miejscu . Podane ilości sąą na 4 słoiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 07.10.2012 15:59
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak