Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory duszone i sok - do słoików

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory BAWOLE SERCA
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cukier

Porada

Sok nadaje się do picia, można go delikatnie rozrzedzić wodą, bo jest lekko skoncentrowany. Przed piciem trzeba go wymieszać, bo lubi się rozwarstwiać. * Pomidory są świetnym dodatkiem do makaronów, sosów, zup, jajecznicy, zapiekanek czy pizzy.

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory duszone i sok - do słoików

Kroki postępowania

1
Pomidory (odmiana Bawole serca) sparzyć, zahartować zimną wodą, osączyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki usuwając twarde nerwy z wnętrza.
Krok 1 - Pomidory duszone i sok - do słoików foto
2
Przełożyć do garnka i włączyć niezbyt duży płomień - nakryć i ogrzewać do czasu, aż całość zawrze - wtedy odkryć i dusić, aż odparuje spora ilość soku.
Krok 2 - Pomidory duszone i sok - do słoików foto
3
Stopniowo dokładać cząstki pomidorów, jeśli nie wszystkie zmieściły się za jednym razem - dusić aż do rozgotowania.
Dodać do smaku soli i cukru, dokładnie wymieszać i krótko zagotować.

Ja duszę te pomidory powoli, nawet 3 dni (w zależności od ilości) - stosuję do nich podobną metodę jak do powideł.
Krok 3 - Pomidory duszone i sok - do słoików foto
4
Całość przekładać porcjami na gęste perlonowe sito i pozostawić każdą porcję do odcieknięcia - można delikatnie przyciskać dnem łyżki lub chochelki, ale na końcu pozostałe pomidory muszą pozostać dość wilgotne.
Krok 4 - Pomidory duszone i sok - do słoików foto
5
Sok zebrany w osobnym naczyniu przelać do niewielkich słoiczków i dokładnie zapasteryzować.
Krok 5 - Pomidory duszone i sok - do słoików foto
6
Pomidorami napełnić średnie i małe słoiczki, zakręcić sparzonymi nowymi pokrywkami i pasteryzować 20-35 minut.
Krok 6 - Pomidory duszone i sok - do słoików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.10.2014 14:38
Bardzo fajnie mi się skoncentrowały - przerabiałam na raz ponad 5kg, a pomidorki weszły tylko do 3 małych słoiczków 180g oraz powstało kilka skoncentrowanego słoiczków soku - bez grama wody! Polecam ten sposób. Już czuję smak zimowej jajecznicy na tych pomidorkach :))
Kejti 01.10.2014 08:47
Apetycznie wyglądają :-)
Mama niejadka 30.09.2014 17:30
najsmaczniejsze pomidorki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak