Pomidorowy śledź

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledź

    6 sztuk surowe
  • cebula

    1 sztuka
  • przecier pomidorowy

    3/4 lutra
  • woda

    1 szklanka
  • ziele angielskie

    8 ziarenek
  • liście laurowe Prymat

    7-8 sztuk
  • cukier trzcinowy

    3,5 łyżki
  • olej

  • ocet winny

    7 łyżek
  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • pieprz

    cytrynowy
  • mąka

    do panierki
  • natka pietruszki

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomidorowy śledź foto
Pomidorowy sos słodko –kwaśny :
Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Pomidorowy śledź foto
Następnie dodajemy do niej cukier i podgrzewamy całość do jego rozpuszczenia. Intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy do całości przecier pomidorowy oraz wodę. Wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotujemy by sos zgęstniał. Pod koniec dodajemy ocet
Krok 3 - Pomidorowy śledź foto
Między czasie przygotowujemy ryby.
Wypatroszone, umyte i osuszone śledzie oprószamy świeżo mieloną solą morską, czarnym pieprzem i cytrynowym pieprzem.
Krok 4 - Pomidorowy śledź foto
Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron.
Krok 5 - Pomidorowy śledź foto
Usmażone śledzie przekładamy do zamykanego naczynia i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Całość zamykamy, pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie śledzie przejdą aromatem pomidorów i przypraw, a drobne ości zmiękną pod wpływem kwaśnego sosu.
Jadwiga/Jaga85
Opiekany śledź w pomidorowym słodko-kwaśnym sosie może konkurować z wigilijnym karpiem- polecam!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 21.01.2015 00:47
lubie to jesc.
teresa18 14.01.2015 17:46
fajny pomysł na rybkę
Kuchnia Marty 14.01.2015 17:22
Super przepis! Rewelacyjny śledzik
ice cubes 14.01.2015 17:02
z chęcią by się zjadło :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat