Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowy krem z klopsikami
Pomidorowy krem:
Cebulę i por obrać, oczyścić i pokroić w prążki, następnie podsmażyć do zeszklenia na oleju.
Do podsmażonej cebuli i pora dodać oczyszczone, pokrojone warzywa oraz czosnek.
Dodać opłukane pokrojone pomidory i pomidory z puszki.
Przyprawić do smaku i poddusić.
Dodać gorący bulion i gotować do miękkości.
Pod koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę pogotować.
Zupę pomidorową zmiksować.
Do zmiksowanej zupy dodać kulki mięsne, czyli klopsiki i gotować jeszcze 15 -20 minut.
Klopsiki mięsne:
Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, pokrojoną cebulkę zieloną, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą i przyprawy.
Masę dokładnie wymieszać, a następnie formować klopsiki.