Pomidorowo-cukiniowa pizza

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    30 dag
  • olej

    3 łyżki
  • mleko

    150 ml
  • drożdże

    3 dag
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • jajko

    do smarowania
  • Nadzienie:

  • cukinia

    2 młode
  • pomiror

    3-4 sztuki
  • kapary

    1-1,5 łyżki
  • ser mozzarella

    80-100 gram
  • bazylia

    do dekoracji
  • pomidory koktajlowe

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:

Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól i bazylię. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę. U mnie jest to dno tortownicy. Formujemy szersze brzegi.
Brzegi ciasta smarujemy białkiem.

Na ciasto wykładamy nadzienie.

NADZIENIE:
Cukinię oraz pomidory myjemy, osuszamy. Gotowe kroimy na plasterki (grubość około 03-05 cm).
Tak przygotowane warzywa układamy na przygotowanym cieście naprzemiennie tworząc dwa okręgi. Całość posypujemy kaparami.
Pizzę pieczemy około 30 minut w 180°C.
Na 10 minut przed końcem posypujemy ją pokrojonym w słupki serem.

Pizzę podajemy oprószoną pokrojonymi listkami bazylii.

To tania, prosta i pyszna pizza. Doskonałe połączenie smaku bazylikowego ciasta drożdżowego ze smakiem pieczonych warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 16.02.2014 00:25
Musi być pyszna.
staropolanka5 19.01.2014 23:29
pięknie wygląda
pierniczkowo 14.01.2014 11:09
bardzo apetyczna pizza :)
matesko 14.01.2014 09:21
ładnie wygląda
Stenka 13.01.2014 17:44
apetycznie wygląda, taka kolorowa
stef 13.01.2014 15:45
Smaczna pizza.
ssylwiaa 13.01.2014 14:53
z pewnością smaczna ;)
Aga-25 13.01.2014 14:42
zjadło by się
Marta1986 13.01.2014 14:39
bardzo apetyczne
Agnieszka-87-25 13.01.2014 14:33
wyśminicie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat