Pomidorowo- bazyliowe paluszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • bazylia otarta Prymat

    0,5 łyżeczki
  • woda

    ok 3/4 szklanki
  • drożdże

    3 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej z suszonych pomidorów

    4 łyżki
  • suszone pomidory

    6 połówek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomidorowo- bazyliowe paluszki foto
Pomidory kroimy w drobną kostkę.
Wodę podgrzewamy. Rozpuszczamy w niej cukier, sól oraz drożdże.
Krok 2 - Pomidorowo- bazyliowe paluszki foto
Do tak przygotowanej wody dodajemy mąkę oraz olej. Całość wyrabiamy około 5-7 minut. Po tym czasie do ciasta dokładamy bazylię oraz pokrojone pomidory. Ponownie ciasto wyrabiamy do połączenia składników
Krok 3 - Pomidorowo- bazyliowe paluszki foto
Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pomidorowo- bazyliowe paluszki foto
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice wysypaną mąką. Wałkujemy go na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą radełka tniemy na cienkie paski.
Krok 5 - Pomidorowo- bazyliowe paluszki foto
Paski przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.Poza paskami można z części wyciętych pasków uformować ślimaczki.
Jadwiga/Jaga85
Pyszna chrupiąca przekąska. Idealna do piwa, dipu lub czerwonego barszczyku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rutynka 21.08.2014 10:27
ciekawy przepis:)
Beatris 31.07.2014 11:35
Pyszna przekąska, z pewnością wykorzystam pomysł:)
norweska20 25.07.2014 00:20
bardzo apetyczne- przepis również zabieram
Zdzisław 13.07.2014 07:59
dla mnie smaczne danie podano
Mniam 13.07.2014 00:44
Takie paluchy to mój mąż lubi podgryzać przed telewizorem. Sama ich nigdy nie robiłam. Twoje wyglądają świetnie, dlatego wezmę sobie przepis :)
gusia1000 12.07.2014 23:56
Ślicznie wyglądają i na pewno smakują.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat