Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorówka na kości

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości rosołowe 1/2 kg
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt.
seler 1/4 szt.
por 1 szt.
koncentrat pomidorowy 1 słoik
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 18 proc 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól do smaku
przyprawa do zup do smaku
DODATKOWO:
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorówka na kości

Kości myjemy, zalewamy 2 l. wody. Wrzucamy kostkę bulionową, pokrojone w prązki warzywa i gotujemy. Podczas gotowania szumówką zbieramy szum gromadzący się na zupie. Gdy już mięso będzie miękkie wlewamy koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia się przecieru i uzyskania ciemnopomarańczowej barwy. Rozkłócamy mąkę ze śmietaną i wlewamy do wywaru, by zagęścić zupę. Nastepnie przyprawiamy do smaku i posypujemy majerankiem. Zagotowujemy wodę z 2 łyżkami soli i kroplą oleju. Do wrzącej wody wsypujemy makaron. Gotujemy tyle, ile zalecił producent. Odcedzamy. Sposób podawania: Do talerza nałożyć makaron i zalać zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak