Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomidorówka na gęsto

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

ryż długoziarnisty 2 torebki
mięso mielone 400 gram
sok pomidorowy 1 litr
bulion 1 litr
cebula 4 sztuki
czosnek 3-4 ząbki
oliwa 2-3 łyżki
czubrica czerwona 2 łyżki
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 4 kopiaste łyżeczki

dodatki

kwaśna śmietana 3-4 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki

Porada

Zamiast śmietany można użyć gęstego jogurtu. Do zupy warto dodać marchewkę i paprykę. Ryż można zastąpić np. kasza jaglaną.

Przepis i sposób przygotowania na: pomidorówka na gęsto

Obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę oraz zeszklić ja na oleju. Po chwili dodać mięso mielone i smażyć chwilę, mieszając. Wlać szklankę wody i dusić ok. 5 min. Po tym czasie dodać ryż, bulion i gotować. Kiedy ryż będzie już prawie miękki (po ok. 7-8 min.) dodać sok pomidorowy i koncentrat. Gotować jeszcze 10 min. Doprawić solą, pieprzem, wsypać czubrice i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze 5 min. Podawać z kleksem śmietany udekorowane pietruszką lub bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak