Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorówka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
Kucharek przyprawa uniwersalna
cebula 2 szt.
masło 1 łyżka
pomidory krojone z puszki
koncentrat pomidorowy
przecier pomidorowy
śmietana
makaron świderki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorówka

Kroki postępowania

1
Warzywa na zupę obieramy, dodajemy ćwiartki z kurczaka, zalewamy wodą i nastawiamy wywar. Kiedy zacznie się gotować doprawiamy do smaku - warzywkiem lub kucharkiem. Ja używam z reguły tego drugiego. Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie, następnie należy przecedzić wywar i odstawić.
Krok 1 - Pomidorówka foto
2
Cebulę kroimy w kostkę.W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Przykrywamy niech się dusi.
Krok 2 - Pomidorówka foto
3
Do cebuli dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Można również dodać świeże pomidory. Przykrywamy niech się dalej dusi.
Krok 3 - Pomidorówka foto
4
Kiedy pomidory się rozgotują przecieramy wszystko przez sitko do wywaru.
Krok 4 - Pomidorówka foto
5
Całość zabielamy śmietaną. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Krok 5 - Pomidorówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 17.06.2014 12:43
pyszna tradycyjna pomidorowa taką lubie najbardziej
BernadettaP 13.06.2014 21:43
Uwielbiam pomidorówkę, ale... Gotując wywar zalewam warzywa i mięso tylko taką ilością wody, aby je lekko przykryć, a nie aby pływały. Wtedy wywar jest esencjonalny i wystarczy go doprawić solą i pieprzem- wszelkie warzywne przyprawy są zbędne. No i oczywiście wolę zupkę na świeżych pomidorach.
Kasia35 13.06.2014 12:52
uwielbiam tą zupkę
Megg 13.06.2014 09:31
najlepsza zupka
pestka 13.06.2014 09:04
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak