Pomidorowe śledzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • matiasy

    1 kg
  • cebula

    1/2 kg
  • koncentrat pomidorowy

    15 dkg
  • cukier

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • ocet

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie. Osączamy, kroimy w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Cebulę kroimy w pół-plasterki. W garnku zagotowujemy wodę (ok. 1 l), dodajemy ocet, liście, ziele i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy cebulę i gotujemy ją przez 1 minutę, przecedzamy. Pozostawiamy cebulę do ostygnięcia, następnie łączymy ją z koncentratem pomidorowym i pieprzem. Cebulę mieszamy ze śledziami i odstawiamy wszystko do lodówki (najlepiej na noc).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 28.08.2011 15:30
Chyba takie sledziki moja rodzina lubi najbardziej
1j1o1l1a1 26.03.2011 16:55
zawsze jakaś odmiana od śledzi w...oleju :))
Nina7 26.03.2011 07:43
Ciekawe połączenie walorów smakowych:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat