Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowe risotto

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 2 szklanki
cebula do smaku
masło 1 łyżka
pieczarki 200 g
bulion 1 szklanka
pomidory krojone z puszki 1 szt
koperek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowe risotto

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewamy odrobinkę cebulki na masełku.
Krok 1 - Pomidorowe risotto  foto
2
Dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Podsmażamy je.
Krok 2 - Pomidorowe risotto  foto
3
Dodajemy ryż.
Krok 3 - Pomidorowe risotto  foto
4
Podsmażamy do zeszklenia ryżu.
Krok 4 - Pomidorowe risotto  foto
5
Dodajemy ok połowę bulionu i pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po odparowaniu płynu dodajemy reszkę bulionu lub np. passatę pomidorową.
Krok 5 - Pomidorowe risotto  foto
6
Wszystko ponownie dusimy.
Krok 6 - Pomidorowe risotto  foto
7
Doprawiamy słuszną ilością koperku.
Korzystałem z koperku mrożonego, ale świeży też się oczywiście nadaje.
Krok 7 - Pomidorowe risotto  foto
8
Wszystko mieszamy i sprawdzamy, czy danie jest już gotowe. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 8 - Pomidorowe risotto  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 25.07.2015 17:42
smaczne danie
Aannkaa82 25.07.2015 17:27
Fajny przepis na risotto :)
Bernadeta1 25.07.2015 16:34
smaczny obiadek
wwwiolka 24.07.2015 23:58
Bardzo fajny przepis.
Łukasz15 24.07.2015 23:48
Pyszne danie
jagoda5913 24.07.2015 23:33
Super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak