Pomidorowe curry z mintajem i fasolką szparagową

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Uwielbiam bawić się smakami, dlatego dziś zapraszam na fantazyjne, pyszne i aromatyczne połączenie pomidorowego sosu curry z fasolką szparagową oraz rybą. To proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Idealnie komponuje się ryżem, kaszą bulgur lub świeżym pieczywem.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filety z mintaja

    400 gramów
  • mleczko kokosowe

    250 mililitrów
  • pomidory w puszce

    400 gramów
  • żółta fasolka szparagowa

    1 garść
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • olej kokosowy

    3 łyżki

Przyprawy:

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1,5 łyżeczki
  • cukier kokosowy

    1 łyżeczka
  • mielona trawa cytrynowa

    0,5 łyżeczki
  • kumin

    0,5 łyżeczki
  • płatki chili

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Polędwiczki z mintaja myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem i trawą cytrynową oraz smarujemy rozgniecionym ząbkiem czosnku*. Polędwiczki smażymy na oleju koksowym i odkładamy na talerzyk.

* Ryby możemy odstawić na dłużej do zamarynowania, aby nabrały pełni smaku i aromatu. Wtedy solimy je tuż przed smażeniem.

KROK 2. Fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę razem smażymy. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy pomidory z puszki, cukier kokosowy, curry, kumin i płatki chili.

Sos zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i natką pietruszki. Wkładamy kawałki mintaja, ugotowaną na parze fasolkę i dusimy wszystko razem jeszcze przez chwilę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat