Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowe curry z mintajem i fasolką szparagową
KROK 1. Polędwiczki z mintaja myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem i trawą cytrynową oraz smarujemy rozgniecionym ząbkiem czosnku*. Polędwiczki smażymy na oleju koksowym i odkładamy na talerzyk.
* Ryby możemy odstawić na dłużej do zamarynowania, aby nabrały pełni smaku i aromatu. Wtedy solimy je tuż przed smażeniem.
KROK 2. Fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę razem smażymy. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy pomidory z puszki, cukier kokosowy, curry, kumin i płatki chili.
Sos zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i natką pietruszki. Wkładamy kawałki mintaja, ugotowaną na parze fasolkę i dusimy wszystko razem jeszcze przez chwilę.