Pomidorowa-krem z czerownym pesto i żytnimi grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół drobiowy

  • pomidory bez skóry

  • przecier pomidorowy

  • pesto czerwone

  • śmietana

  • oliwa

  • chili

  • przyprawa z susz. pomidorów

  • czosnek

  • sól

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Lekki rosołek ugotowałam na małej porcji włoszczyzny bez kapusty i dwóch porcjach rosołowych z kurczaka - potrzebowałam go ok. 3/4 litra. Po przecedzeniu dodałam do niego z powrotem 2 marchewki w rosołu i po kawałku pietruszki oraz selera. Dodałam także 2 czubate łyżki czerwonego pesto i puszkę (400g) pomidorów bez skórki oraz 1 szkl. porządnego przecieru pomidorowego - nie koncentratu tylko gęstego przecieru. Zagotowałam całość dodając 2 posiekane ząbki czosnku, 2 czubate łyżeczki przyprawy \"suszone pomidory z czosnkiem i bazylią\" i kawałek papryczki chili. Następnie zupę zmiksowałam. Dolałam ok.1/2 szkl. słodkiej śmietany 12 %, doprawiłam solą i odrobiną cukru.
Kromki razowego chleba pokroiłam w kostkę i skropiłam oliwą. Zrumieniłam na patelni.
Zupę podałam z grzankami, posypaną przyprawą \"suszone pomidory...\" i natką pietruszki...
Miska pysznej, aromatycznej zupy to jest to!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 01.10.2013 21:33
bardzo dziękuję za miłe słowa
Szczotka_od_kija 13.09.2013 20:36
bardzo apetyczne danie, bardzo:)
SmacznaPyza 23.09.2012 20:04
nie wiem czy piękne, ale na pewno było pyszne :)
Janek 18.09.2012 21:39
piękne
tessinka 06.06.2012 14:32
Uwielbiam pesto w każdej postaci, nawet w zupie :)
ilka_86 14.05.2012 08:56
nie sposób się jej oprzeć:)
Joanna108 29.02.2012 20:41
ciekawy sposób na pomidorówkę !!!
Misia90 23.09.2011 14:22
ekstra
Marysia 23.09.2011 14:11
super
Karolina69 23.09.2011 14:03
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat