Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowa z zielonymi kluseczkami

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pomidorowa z akcentem zielono mi. Kluseczki są pyszne, mają piękny kolor i możemy w nich przemycić zieloną pietruszkę za którą ie przepadają dzieci. Ze świeżych pomidorów palce lizać.

Składniki:

składniki na zupę

wywar drobiowy 1 litr
pomidory 1.5 kilograma
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
śmietanka 36% 80 mililitrów
masło 82% 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki
feta 2 łyżki

kluski

mąka 1 szklanka
natka pietruszki 1 pęczek
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
woda zimna 80 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z zielonymi kluseczkami

Zupa:

Cebule obieram i przesmażam na oleju. Dodaję umyte i pokrojone pomidory z których wycinam środki. Smażę razem z cebulą aż się zredukują. Przecieram przez sitko. Do wywaru drobiowego dodaję przecier pomidorowy zagotowuję, wlewam śmietanę i zdejmuję z gazu. Doprawiam solą, pieprze, dodaję masło.

Kluski:
Natkę pietruszki kroję, przekładam do garnka, dodaję wodę i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko. Do miseczki wsypuję mąkę, dodaję jajko, pietruszkowy wywar, sól i mieszam widelcem. Ciasto musi być w miarę luźne. W garnku zagotowuję wodę i do gotującej przecieram przez specjalne sitko ciasto.Można też z łyżeczki kłaść ciasto do wody . Zagotowuję i od tego momentu gotuję jeszcze około trzy minuty na wolnym ogniu. Zupę podaję z kluseczkami i serem feta pokruszonym oraz natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak