Pomidorowa z zielonymi kluseczkami

Pomidorowa z zielonymi kluseczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pomidorowa z akcentem zielono mi. Kluseczki są pyszne, mają piękny kolor i możemy w nich przemycić zieloną pietruszkę za którą ie przepadają dzieci. Ze świeżych pomidorów palce lizać.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na zupę

  • wywar drobiowy

    1 litr
  • pomidory

    1.5 kilograma
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • śmietanka 36%

    80 mililitrów
  • masło 82%

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • feta

    2 łyżki

kluski

  • mąka

    1 szklanka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól

    1 szczypta
  • jajo

    1 sztuka
  • woda zimna

    80 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zupa:

Cebule obieram i przesmażam na oleju. Dodaję umyte i pokrojone pomidory z których wycinam środki. Smażę razem z cebulą aż się zredukują. Przecieram przez sitko. Do wywaru drobiowego dodaję przecier pomidorowy zagotowuję, wlewam śmietanę i zdejmuję z gazu. Doprawiam solą, pieprze, dodaję masło.

Kluski:
Natkę pietruszki kroję, przekładam do garnka, dodaję wodę i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko. Do miseczki wsypuję mąkę, dodaję jajko, pietruszkowy wywar, sól i mieszam widelcem. Ciasto musi być w miarę luźne. W garnku zagotowuję wodę i do gotującej przecieram przez specjalne sitko ciasto.Można też z łyżeczki kłaść ciasto do wody . Zagotowuję i od tego momentu gotuję jeszcze około trzy minuty na wolnym ogniu. Zupę podaję z kluseczkami i serem feta pokruszonym oraz natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat