Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowa z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 1 kg
ser pleśniowy 120 gram
marchew 1 sztuka
chili Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
bazylia świeża kilka listków
woda ok 2 litry
śmietana 2 łyżki
oliwa 2 łyżki

Porada

U mnie w domu pomidorowa króluje wśród zup. Jest uwielbiana przez wszystkich. Oto inna jej odsłona o równie ciekawym i pysznym smaku:).

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym

Kroki postępowania

1
Pomidory myjemy, osuszamy, nacinamy, posypujemy solą i pieczemy około 30 minut w 180°C.
Z upieczonych ściągamy skórkę.
Krok 1 - Pomidorowa z pieczonych pomidorów z  serem pleśniowym foto
2
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy do niej marchew. Smażymy na małym ogniu, by zmiękła. Zalewamy całość wodą. Dokładamy pomidory, pokrojone listki bazylii i razem gotujemy około 5-10 minut. Pod koniec dokładamy pokrojony w kostkę ser. Całość miksujemy. Doprawiamy do smaku.
Dodatek soli może okazać się niekonieczny, gdyż ser pleśniowy jest słony.

Zmiksowaną zupę zagotowujemy.
Podajemy z kawałkami sera oraz kleksami wykonanymi z śmietany lub jogurtu ( u mnie śmietana). Dekorujemy bazylią.
Krok 2 - Pomidorowa z pieczonych pomidorów z  serem pleśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.07.2014 00:13
Fajna wersja zupy pomidorowej.
gosia1988 12.07.2014 22:38
smaczna zupka :)
Malinka 12.07.2014 19:42
I ładnie i smacznie. Nic więcej mi nie trzeba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak