POMIDOROWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM A'LA SPAGHETTI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • woda

    2 i 1/2 l.
  • passata pomidorowa

    1 butelka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • por (biała część)

    10 cm
  • marchew

    2 szt.
  • seler

    1/4 części
  • cebula

    1 szt.
  • pietruszka

    2 szt. ( korzeń )
  • skrzydełka kurczaka

    3 szt.
  • kapusta biała

    2 liście
  • grzyby suszone

    2-3 szt.
  • natka pietruszki

    1 gałązka
  • lubczyk świeży

    1 gałązka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 kulki
  • liść laurowy

    2 szt.
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cukier

    1 i 1/2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1/4 szkl. ( do zup i sosów )
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    2 łyżki

DODATKOWO

  • mięso mielone wieprzowe

    300 g.
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • woda

    1/2 szkl.
  • olej

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • żółty ser starty

    1/2 szkl.
  • Makaron kolanka

    1 op. lub spaghetti
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz ze skrzydełkami. Dodajemy passatę classica Łowicz oraz koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy na małym ogniu 20 min. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, kucharkiem i suszoną natką pietruszki. Gdy odstawimy zupę z gazu wlewamy śmietanę.
Mięso mielone doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy na rumiano. Dolewamy wodę, zmiksowane blenderem pomidory z puszki Łowicz i koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy z makaronem, na wierzchu nakładamy 1-2 łyżki mięsa i obsypujemy serem żółtym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 17.05.2016 13:32
Prezentuje się przepysznie ....
krokus 17.05.2016 12:25
fajnie i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat