POMIDOROWA Z MAKARONEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ZUPA

  • pałki z kurczaka

    3 sztuki
  • woda zimna

    2 litry
  • makaron penne

    200 g
  • marchew

    1 szt
  • seler naciowy

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    150 ml
  • passata pomidorowa

    500 ml

przyprawy

  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 szt
  • sól do smaku

  • kostka rosołowa

    1 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • koperek

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do 2 litrów wody wrzucam pałki z kurczaka najlepiej delikatne ale ze skórką , ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę oraz seler.Na małym ogniu gotuję zupę, aż mięso będzie odchodziło od kości.
Wywar przecedzam przez sito, tak by została sam aksamitny wywar
Mięso obieram ze skóry i kroję na kawałki.
Marchewkę nie kroję w kostkę tylko pozostawiam w zupie w całości.
Ponownie nastawiam wywar na małym ogniu a następnie dodaję passatę.
Do zupy dodaję makaron-gotuję według instrukcji na opakowaniu ( ja gotowałam 11 minut) Zupę co jakiś czas mieszam.o zupy dodaję suszone zioła oraz łyżeczkę cukru (cukier podkreśli smak zupy, doda lekkiej słodyczy, niepowtarzalnego smaku).Całość trzymam na ogniu jeszcze ok 4 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat