Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z lanymi
2. Wsypać ziele angielskie, liść laurowy, marchew , pietruszkę.
3. Sparzyć pomidory we wrzątku obrać ze skórki i pokroić. Natomiast cebulę posiekać a czosnek przepuścić przez praskę.
4. Na patelni rozpuścić masło zeszklić cebulę, dodać pomidory - przyprawić do smaku pieprzem, solą i papryką słodką. Po usmażeniu zmiksować blenderem.
5. Do gotującej się zupy dołożyć przecier pomidorowy .
6. Po tym czasie można dodać zblenderowane pomidory z cebulą.
7.Następnie dodajemy cienkim strumieniem śmietanę uważając aby się nie ścieła.
8. Gotować kilka minut po czym dodajemy 2 łyżeczki ketchupu.
9 Na koniec dodajemy po łyżeczce majeranku i bazylii.
Na zdjęciu zupa podana z kluskami lanymi.
Składnik:
200 ml mleka
1 jajko
szczypta soli do smaku
1 łyżeczka oleju
250 gr mąki (jednak w razie potrzeby trzeba dosypać więcej)
Wykonanie:
Zagotować wodę w garnku z wodą i łyżeczką oleju.
Podane wyżej składniki dokładnie ze sobą połączyć tak aby ciasto było gładkie, lejące oraz gęste.
Gdy woda wrze wlewać cienkim strumieniem ciasto przesuwając po całej powierzchni garnka. Po 30 sekundach przemieszać drewnianą łyżką aż do spodu. Gdy lane wypłyną gotować około 2 minuty, następnie odcedzić w zimnej wodzie.
Oczywiście można lane kluski zrobić od razu nad gotującą się zupą pomidorową.
Smacznego :)