Pomidorowa z krojonych pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    kawałek
  • marchew

    2 szt
  • seler

    kawałek
  • pietruszka

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • pomidory krojone w puszce

    1 szt
  • śmietana

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • Kucharek przyprawa do potraw

  • koperek

    1 łyżka
  • makaron

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomidorowa z krojonych pomidorów foto
Żeberka myjemy i wrzucamy do garnka, dodajemy liście i ziele i gotujemy. Po ok. 40 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, oraz pietruszkę i kawałek selera. Doprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Krok 2 - Pomidorowa z krojonych pomidorów foto
Połowę pomidorów z puszki wrzucamy do zupy (aby były w niej kawałki pomidorów, taką jadłam u babci jak byłam dzieckiem). Drugą połowę pomidorów miksujemy blenderem i dolewamy do zupy, mieszamy i gotujemy 5 minut.
Krok 3 - Pomidorowa z krojonych pomidorów foto
W kubku rozrabiamy śmietanę z mąką i odrobiną wody na gładką masę. Zabielamy nią zupę pomidorową, energicznie mieszając.
Krok 4 - Pomidorowa z krojonych pomidorów foto
Na koniec dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze 3 minuty. Tak przygotowaną zupę pomidorową z cząstkami pomidorów podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Krok 5 - Pomidorowa z krojonych pomidorów foto
Już dawno szukałam takiego smaku zupy pomidorowej, właśnie taką gotowała moja babcia jak byłam dzieckiem. "NIEBO W GĘBIE".

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
juuusta 01.10.2013 14:20
pyszne jedzenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat